Geen vuiltje aan de vis: hoe technische vloeren de voedselveiligheid van seafood waarborgen
Verschillende soorten vis, schaaldieren, weekdieren en andere zeedieren alsook zeewier: seafood biedt een divers palet aan smaken, voedingswaarde en culinaire mogelijkheden. Bij de productie en verwerking van etenswaar heeft voedselveiligheid de hoogste prioriteit en dat geldt natuurlijk ook voor seafood.
Toch kent deze productgroep een aantal specifieke uitdagingen die het onderscheiden van de verwerking van andere voedingsmiddelen. En dat heeft ook gevolgen voor de productieomgeving. In dit artikel lees je meer over de specifieke kenmerken van seafood. En je ontdekt hoe de juiste technische vloer bijdraagt aan optimale hygiëne en voedselveiligheid bij de verwerking van seafood.
Hygiënische eisen en voedselveiligheidsvoorschriften
De voedselverwerkende industrie kent strenge regelgeving omtrent hygiëne en voedselveiligheid. Zo is HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) een wereldwijd erkend systeem dat bedrijven helpt bij het identificeren, evalueren en beheersen van gevaren die de voedselveiligheid kunnen beïnvloeden. Een schone, georganiseerde werkomgeving staat aan de basis van veilige voedselverwerking.
Voedselproducenten moeten voldoen aan strikte eisen, zoals:
- Kruisbesmetting voorkomen
- Temperatuur en vochtigheid beheersen
- Grondige reinigings- en ontsmettingsprocedures implementeren
- Persoonlijke hygiëne en veiligheid van werknemers handhaven
- Gebruikte materialen en apparatuur moeten voldoen aan hygiënische normen om de verspreiding van schadelijke bacteriën en andere pathogenen te voorkomen
Dit maakt seafood verwerking uniek
Seafood onderscheidt zich dankzij een aantal specifieke eigenschappen van andere voedingsmiddelen. We zetten de belangrijkste kenmerken op een rij.
Korte houdbaarheid en versheid
Seafood is bederfelijk en heeft een veel kortere houdbaarheid dan veel andere voedingsmiddelen. Dat betekent dat de verwerking snel moet plaatsvinden na de vangst om versheid en voedselveiligheid te garanderen. Het vraagt om efficiënte, logistieke processen en strikte temperatuurbeheersing om bederf te voorkomen.
Hoog vochtgehalte
Seafood bevat van nature een hoog vochtgehalte, wat de kans op bacteriële groei en bederf verhoogt. Verwerkingsfaciliteiten moeten dus extra maatregelen nemen om vocht effectief te beheren.
Zout en vet
Er wordt vaak zout gebruikt om vis te conserveren, marineren of pekelen. Ook bevatten vissen van nature oliën en vetten, die bij het fileren of snijden van vis in de werkomgeving terecht kunnen komen.
Specifieke geuren
Verwerking van seafood gaat gepaard met sterke geuren die vaak moeilijk te beheersen zijn. Dit kan een uitdaging zijn voor de hygiëne en de werkomgeving.
Hoge kans op contaminatie
De aard van rauwe vis en schaaldieren maakt ze gevoelig voor contaminatie met pathogene bacteriën zoals Listeria en Salmonella. Daarom zijn de hygiënische eisen voor de verwerking van seafood bijzonder streng.
Variërende temperaturen
De verwerking van seafood vereist verschillende temperatuurzones. Rauwe producten moeten vaak gekoeld of bevroren worden bewaard, terwijl bepaalde verwerkingsstappen hoge temperaturen kunnen vereisen voor koken of sterilisatie.
Complexiteit van productvormen
Seafood, en bijbehorend residu, komt in veel verschillende vormen en maten: van uiteenlopende vissoorten en kleine schaaldieren, zoals garnalen, kreeften en krabben tot weekdieren, zoals mosselen, oesters en inktvis. Dit vraagt om veelzijdige verwerkingslijnen en apparatuur die flexibel en efficiënt moeten zijn.
Technische vloeren bij de verwerking van seafood
De genoemde kenmerken van seafood, vragen om een veeleisende technische vloer. Belangrijke eisen aan een vloer in de seafood industrie zijn:
- Naadloos en waterdicht: om de ophoping van bacteriën, schimmels en vuil te voorkomen.
- Antimicrobiële eigenschappen: vloeren moeten gemakkelijk te ontsmetten zijn om het risico op kruisbesmetting te minimaliseren.
- Chemisch bestendig: vloeren moeten bestand zijn tegen de sterke schoonmaakmiddelen die grondige ontsmetting mogelijk maken.
- Zout- en vetbestendig: bij de verwerking van vis komen zout, natuurlijke oliën en vetten op de vloer terecht. Vloeren moeten hiertegen bestand zijn om aantasting van het oppervlak en bacteriële groei te voorkomen.
- Slijtvast en duurzaam: de vloeren moeten bestand zijn tegen de fysieke impact en slijtage door het hanteren van zware en scherpe objecten, zoals kratten en fileermessen.
- Antislip: om de veiligheid van werknemers in vochtige omgevingen te garanderen, is een antislip vloer een must.
- Temperatuur: de variërende temperaturen bij de verwerking van seafood vraagt om een vloer die bestand is tegen extreme temperatuurschommelingen.
- Geur: seafood verwerking vraagt om effectieve vloersystemen die zo min mogelijk geuren absorberen of vasthouden. Dit helpt bij het behoud van een aangename, schone werkomgeving.
DRT Industrial Flooring biedt naadloze vloeroplossingen op maat
DRT Industrial Flooring heeft al ruim 30 jaar ervaring in naadloze vloersystemen. Ook de seafood industrie kent geen geheimen voor ons. Lees hier hoe DRT het Urker Zalmhuys voorzag van deze ideale technische vloer voor seafood verwerking in hun volledig gerenoveerde productielocatie. Hier werd onder meer gekozen voor de vloeistofdichte Ucrete vloer met antislip; een perfecte oplossing voor seafoodverwerkers. Deze sterke vloer is eenvoudig te reinigen, sneldrogend, biedt grip en is zout- en vetbestendig.
Neem contact op voor de juiste vloer voor jouw productieomgeving
Wil je ook persoonlijk advies ontvangen over de juiste technische vloer voor jouw productieomgeving? Of het nu gaat om de verwerking van seafood of een andere sector met specifieke uitdagingen, DRT Industrial Flooring biedt deskundig advies op maat. We gaan graag in gesprek over de mogelijkheden van onze naadloze, technische vloeren. Neem direct contact op of vraag een vrijblijvende offerte aan.
Wilt u een gratis vloeradvies?
Wij informeren u graag over de mogelijkheden! Bel 0412 – 64 25 88